Tolimiausias atstumas nuplauktas baidare

Lietuvos rekordas: Tolimiausią atstumą baidare – 3068 km – Dunojumi nuplaukė kaunietis Aurimas Valujavičius 2020 m. birželio 23 – spalio 20 dienomis. Šis Lietuvos rekordas bus publikuojamas knygoje „Įdomiausi Lietuvos rekordai“,  kuri pasirodys prieš Kalėdas.

Įspūdingiausios plaukimo akimirkos: Lietuvos rekordo video

Kelionės baidare maršrutas antrąja pagal ilgį Europos upe driekėsi per 10 Europos valstybių – Vokietiją, Austriją, Slovakiją, Vengriją, Kroatiją, Serbiją, Rumuniją, Bulgariją, Moldovą ir Ukrainą. Kelionę pradėjęs nuo Dunojaus ištakų Donaueshingene (Vokietija), pasiekęs upės žiotis Juodojoje jūroje, keliautojas dar apsuko ratą Dunojaus delta aukštyn ir finišavo Tulča (Tulcea) mieste, Rumunijoje. 

Siauriausios Dunojaus vietos
Tolimiausias atstumas nuplauktas baidare - nusekęs Dunojus

Kai Dunojus nusenka… „Fizine prasme kelionės pradžia buvo sunkiausia, nes ties ištakomis Dunojaus plotis yra labai mažas, o kai kur vanduo buvo tiek nusekęs, kad baidarę keletą kilometrų teko tempti ant ratukų. Nebuvo kur plaukti upės vagoje žolytė augo, galėjai lengvai su automobiliu važiuoti“, – „Rekordų akademijai“ pasakoja Aurimas.

Ir patvinsta… „Liepos pabaigoje Dunojuje prasidėjo potvynis. Lijo stiprus lietus, pradėjo po truputį kilti vanduo. Vieną naktį apsistojau ant skardžio ir žiūriu, kad Dunojus jau beveik pasiekęs jo paviršių. Jeigu būtų kilęs dar aukščiau, būtų tiesiog užliejęs mano palapinę. Šiokia tokia įtampa! Visą naktį budėjau, pasidėjęs žadintuvą, ir tikrinau vandens lygį. Po savaitės potvynis atslūgo. Buvo įdomu, nes užliejo daug miškų ir laukų. Įplauki į kokį miškelį, plauki tarp medžių ir atrodo, kad esi Amazonijos džiunglėse“,- prisimena keliautojas.

Aurimas Valujavičius
Plaukimas prieš srovę. Paskutiniąsias 5 paras iki finišo Tulčos mieste Aurimas yrėsi prieš srovę. „Atrodė, lyg kažką darau ne taip – lyg plaukiu prieš gamtą. Reikėjo psichologiškai tam pasiruošti. Pirmąją dieną, kai pradėjau irkluoti, per 5 val. nusiyriau  12 km. Per dieną „kapojau“ po 9-10 val., o greitis – 2-3 km per valandą. Čia kaip pėsčiomis eitum!”. 

Kiekviena kelionė gali būti paskutinė… Prieš šešerius metus aktyviai keliauti pradėjęs ir 2019 m. metų keliautojo – „Lietuvos Kolumbo” – titulą pelnęs Aurimas dažniausiai vienas leidžiasi  į neįprastas, daug kam atrodytų pavojingas keliones: Indonezijoje, Balyje, kopė į Agungo ugnikalnį, kuris jam lipant ėmė ir išsiveržė, įveikė 12 veikiančių ugnikalnių viršukalnių Čilėje, Norvegijoje nakvojo palapinėje ant „Trolio liežuviu“ vadinamos virš Ringedalsvatneto ežero pakibusios uolos. Maždaug 700 metrų aukštyje kyšančią uolą pasiekti nėra itin paprasta. O ir pasiekus ne visiems pavyksta suvaldyti baimę ir atsistoti ant uolos krašto! „Kiekvienąkart išvykdamas į kelionę, pagalvoju, kad galiu joje žūti”, – prisipažįsta Aurimas.

Didžiausią atstumą baidare įveikė Aurimas Valujavičius
Dunojus iš paukščio skrydžio. Aurimas Valujavičius pasiekė Lietuvos rekordą

Svajoti ir siekti savo svajonės – du skirtingi dalykai

„Dažnai žmonės sako, kad labai čia viskas fainai, ką aš darau, bet… patys jie niekada tokiems iššūkiams nesiryžtų. Svajoti ir siekti savo svajonės – du skirtingi dalykai. Manęs klausia, o kaip tu nebijai to, ano ar trečio? O aš su šypsena jiems atsakau, kad plaukiu, važiuoju, skrendu, kad gyvenčiau, o gyvenimas viena koja žengia su mirtimi. Aš keliauju su mintimi, kad tai gali būti ir paskutinė mano kelionė. Bet darydamas tai, kas tau svarbu, tu tampi nesustabdomas. Nes blogiausia, kas gali nutikti gyvenime, tai išsižadėti savo svajonių dėl aplinkinių nuomonės, dėl patogaus gyvenimo, dėl saugaus rytojaus.”

Visą interviu su Aurimu skaitykite knygoje ,,Įdomiausi Lietuvos rekordai”, kuri pasirodys prieš Kalėdas.

„Rekordų akademija“. Erdvė svajoti ir siekti.

Lietuvos rekordas: tolimiausias baidare nuplauktas atstumas

Aurimo Valujavičiaus nuotraukos.

Facebook
LinkedIn
Pinterest
El.paštas