Daugiausia apsisukimų motociklu ant vieno rato per minutę

Daugiausia apsisukimų per minutę motociklu ant vieno rato – 36 – atliko Šarūnas Kezys iš Utenos 2018 m. kovo 24 d. tarptautinių „RAK Road Riders“ varžybų, vykusių JAE (Jungtiniai Arabų Emyratai) metu.

„Buvo sunku, buvo daug bemiegių naktų, tačiau svarbiausia – nebijoti išlipti iš savo komforto zonos – tik tuomet kažką gyvenime pasieksi, tik tada kažką padarysi“ (Šarūnas Kezys, Gineso rekordininkas)

Po pusės minutės susisuka galva

„Aktyviai treniravausi ir triuką “šlifavau” kokius tris metus. Darant šį triuką svarbu ne tik išlaikyti 200 kg. sveriantį motociklą (Šarūnas varžybose JAE važiavo su 2004 m. laidos „Kawasaki ninja“, – past). bet ir neprarasti pusiausvyros, nes, po pusės minutės taip sukantis, susisuka galva. Techniškai įmanoma ir 60 apsisukimų padaryti per minutę, jei ne galva. Namie treniruodavausi ne tik ant motociklo – dar yra tokie pratimai, kaip sukimasis ratu kėdėje su ratukais, arba sukimasis ratu stovint. Sukdavausi ratais tol, kol nugriūdavau, arba pradėdavo pykinti. Aš pats dažniausiai treniruodamasis neskaičiuoju apsisukimų, prašau pagalbos, nes kai pats skaičiuoji, nesusikoncentruoji – paskutines dvi treniruočių dienas prieš varžybas draugė stovėjo su chronometru, skaičiavo ir telefonu filmavo“.

Trečio karto nereikėjo

Triuko principas – stovint vietoje, kai abu motociklo ratai liečia žemę, vieną iškelti į viršų, ir pradėti suktis kiek įmanoma daugiau kartų neliečiant žemės. Kiekvienas sportininkas rekordo siekimo varžybose JAE turėjo po tris bandymus: „Pirmu bandymu motociklą apsukau 32 kartus. Antrąkart bandydamas buvau labai įsitempęs, žinojau, kad liko tik du kartai.

Stengiausi susikoncentruoti ir išsukau per minutę 36,5 karto – dar nebuvo pasibaigęs laikas, bet numečiau motociklą, nes apsisuko galva. Bet trečio karto nereikėjo, nes konkurentai apsisuko mažiau kartų.

Visi man sakė, kad manim tikėjo, kad man pavyks (aš pats ne visada tuo tikėjau), bet ačiū labai už palaikymą, man tai pati brangiausia pergalė – prieš tai esu laimėjęs antrą vietą Italijoje su triukais, bet tai visai kas kita. Galiu sakyti, kad čia mano kūdikis. Jausmas buvo pats nuostabiausias – euforija, pasididžiavimas…“.

Ekstremalu, kai metrai virsta kilometrais

„Man ekstremalu, kai gaunu daug adrenalino. Žinoma, jo gauni daugiausia, kai lieka vos milisekundė iki avarijos. Pavyzdžiui, tai – momentai, kai dideliu greičiu leki ant priekinio rato ir jauti, kad su atleistais stabdžiais riedi 5 metrus. Tada laikas lyg sustoja ir tie 5 metrai pasidaro kaip kilometras…“

Facebook
LinkedIn
Pinterest
El.paštas